Međunarodna škola Adria smještena je na adresi Stubište Miroslava Krleže 1, Opatija ili za one malo bolje poznavatelje ovog kraja – u bivšoj zgradi opatijskog vrtića.

U samom gradu Opatije nema pretjerano mnogo raspoloživih nekretnina koja su pogodne za odgojno-obrazovne namjene, pa je ova zgrada osim po svojoj ljepoti i šarmu i po tome pravi opatijski dragulj.

Villa Warmeck izgrađena je 1895. za baruna Franza von Reyera, čini se po projektu inženjera Carla Conighija (on je svakako bio izvođač radova). Izvorno se nazivao Villa Varmeck, a zdanje je i danas poznato pod tim imenom. Villu je poslije 1900. godine stekla barunova udovica, barunica von Reyer, koja ju je početkom 1910. prodala općini Volosko – Opatija.

Općina je zgradu adaptirala za školu i u njoj je školske godine 1910./1911. otvorena Komunalna mala realna gimnazija u Voloskom – Opatiji. Od školske godine 1913./1914. tu je i Škola usavršavanja za naučnike u Voloskom – Opatiji. Za talijanske uprave, u zgradi je ženska osnovna škola Regina Elena, a nakon 1945. Talijanska sedmogodišnja osnovna škola. Kasnije u zgradu useljavaju Škola učenika u privredi Opatija, a poslije Dječji vrtić Opatija.

Opatija – biser Kvarnera

Međunarodna škola Adria smještena je u središtu grada Opatije. Opatiju često nazivaju biserom hrvatskog turizma zbog njene iznimne ljepote i jedinstvene geografske pozicije. Nalazi se u podnožju planine Učka, a prepoznatljiva je po prekrasnoj prirodi, parkovima, starim austrougarskim vilama i hotelima te 12 km dugoj šetnici Lungomare koja povezuje mjesta na Opatijskoj rivijeri – Volosko, Opatiju, Ičiće, Iku i Lovran.

Intenzivan razvoj Opatije počinje u drugoj polovici 19. stoljeća, kada se grad razvija u mondeno lječilište bogatog sloja Austro-Ugarske Monarhije, a ta je reputacija luksuznog odmarališta zadržana do današnjeg dana. Opatija zauzima vodeće mjesto u Hrvatskoj po zastupljenosti kongresnog turizma i organizaciji festivala i koncerata.

Rijeka – brodogradnja i
industrija

Svega 14 km istočno od Opatije nalazi se Rijeka, treći najveći grad u Hrvatskoj i sjedište Primorsko-goranske županije.

Primorsko-goranska županija prostire se na 3588 km2 i ima 266 503 stanovnika. Osim Rijeke i okolice, obuhvaća Kvarnerske otoke, Hrvatsko primorje i Gorski kotar.

U gradu Rijeci živi oko 110.000 stanovnika i do kraja 20. stoljeća bio je industrijski grad i središte hrvatske brodogradnje. Danas se u Rijeci, osim u razvoj industrije, puno ulaže i u razvoj turizma, što grad čini privlačnim mjestom za život.

Kvarner i Istra

Zapadno od Opatije smjestio se poluotok Istra, ujedno i jedna od gospodarski i kulturno najrazvijenijih regija Hrvatske.

Kvarner i Istra poznati su po multikulturalnosti i višejezičnosti. Najbrojnije manjine koje žive na ovom području su Srbi, Talijani i Slovenci, a u novije vrijeme sve veći broj obitelji iz različitih zemalja EU doseljava u ove krajeve zbog poslovnih ili klimatskih razloga.

Prijavite se za novosti

Pridružite se našoj mailing listi, pratite novosti naše škole i besplatne edukativne savjete naših obrazovnih stručnjaka.