Otkrivanje čuda fizike: Igra i eksperimenti u svijetu mladih istraživača

26/3/2024

Tijekom ožujka, nastavnica fizike u našoj školi preuzela je inicijativu približiti svijet znanosti djeci predškolske dobi kroz niz zanimljivih i poučnih eksperimenata. U sklopu Programa primarnih godina (PYP), vrtićarci su imali priliku upoznati se s osnovnim konceptima fizike na način prilagođen njihovom uzrastu i razumijevanju.

Tijekom ovih sesija, djeca su učila o složenim temama poput elektriciteta, težišta tijela, gustoće, kapilarnosti i tlaka tekućine. Eksperiment “Leteći leptirići”, gdje su balon i papirnati leptirići ilustrirali fenomen elektrostatičkog naboja, te “Nevjerojatne ravnoteže”, gdje je istraživanje ravnoteže objekata bilo u fokusu, potaknuli su djecu na aktivno sudjelovanje i istraživanje.

Ne manje važni, “mađioničarski trikovi” poput “Magičnog graha”, gdje je loptica neočekivano “pojavila” u praznoj kutiji, te demonstracija otvaranja latice papirnatog lopoča u vodi i zadržavanje vode u preokrenutoj čaši, djelovali su kao most između igre i učenja, potičući djecu da razmišljaju o znanstvenim principima koji stoje iza ovih “čuda”.

Ovaj pristup učenju demonstrira vrijednost rane znanstvene edukacije i kako praktični pokusi mogu oživjeti teoriju, potičući znatiželju i želju za znanjem među najmlađima. Kroz interaktivno iskustvo, naši su vrtićarci stekli temeljno razumijevanje fizike, dokazujući da znanost može biti i zabavna i pristupačna.

Podijelite na društvenim mrežama
Loading...

Prijavite se za novosti

Pridružite se našoj mailing listi, pratite novosti naše škole i besplatne edukativne savjete naših obrazovnih stručnjaka.