Ponosno ističemo da je Međunarodna škola Adria kandidat za PYP i MYP. To znači da smo na putu ka autorizaciji da postanemo IB svjetska škola:

Adria International School is a candidate school* for the PYP and the MYP. This school is pursuing authorization as an IB World School. IB World Schools share a common philosophy – a commitment to high-quality, challenging, international education- that we believe is important for our students.

*Only schools authorized by the IB Organization can offer any of its four academic programmes: the Primary Years Programme (PYP), the Middle Years Programme (MYP), the Diploma Programme (DP), or the Career-related Programme (CP). Candidate status gives no guarantee that authorization will be granted. For further information about the IB and its programmes visit https://www.ibo.org/.

Što je IB?

IB (International Baccalaureate) program je obrazovanja nastao u Švicarskoj krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Početni cilj bio je prevladati razlike između različitih obrazovnih sustava diljem svijeta i na taj način olakšati obrazovanje djeci koja su prisiljena često mijenjati mjesto i zemlju stanovanja zbog međunarodne karijere svojih roditelja.

Svaki program prilagođen je dobi djeteta i njegovim potrebama i mogućnostima s težnjom da učenici postanu aktivni sudionici na vlastitom obrazovnom putu i izrastu u cjeloživotne učenike.
Ta ideja kasnije se dodatno razvila u jedinstvenu misiju i viziju koja se bazira na želji da se djeci i mladim ljudima omogući cjeloviti razvoj i stimulativan obrazovni program od vrtićke pa do srednjoškolske dobi.

IB obrazovanje obuhvaća četiri obrazovna programa namijenjena učenicima od 3. do 19. godine. To su:

 

1. Primary Years Programme (PYP)

2. Middle Years Programme (MYP)


3. Diploma Programme (DP)


4. Career-related Programme (CP).

Pohađajući programe IB-a, učenici stječu znanja i vještine koje im pomažu u boljem razumijevanju svijeta koji ih okružuje i potiču ih na interkulturalno razumijevanje i stvaranje boljeg društva.

IB u svijetu

Danas se IB programi provode u više od 5000 škola u 159 država svijeta, a IB diploma koja se izdaje na kraju srednjoškolskog obrazovanja jedna je od najpoželjnijih diploma prilikom upisa na neke od najprestižnijih sveučilišta svijeta.

U središtu svih IB programa nalaze se poželjne osobine IB učenika. One se nazivaju IB learner profile i obuhvaćaju 10 karakteristika koje bi učenici trebali razviti tijekom svog obrazovanja u IB programu.

Ove značajke ponosno ističu sve IB škole jer predstavljaju najjasniji prikaz onoga što IB programe čini posebnim, vrijednim i izazovnim, a to je razvoj cjelovitih, globalno orijentiranih i etički osviještenih pojedinaca.

Znatiželja
(Inquirer)

razvijena želja za istraživanjem, učenjem i kritičkim razmišljanjem

Znanje
(Knowledgeable)

bogato znanje o različitim temama, kulturama i perspektivama

Razmišljanje
(Thinker)

razvijeno kritičko i kreativno mišljenje, sposobnost rješavanja problema i donošenja odluka

Komunikacija
(Communicator)

sposobnost jasnog i učinkovitog izražavanja na različitim jezicima i načinima komunikacije

Principijelnost
(Principled)

istančan osjećaj za poštenje i odgovornost te djelovanje s integritetom

Otvorenost
(Open-minded)

sposobnost prihvaćanja i poštovanja različitih kultura, perspektiva i mišljenja

Spremnost na rizik
(Risk-taker)

otvorenost prema novim iskustvima i izazovima te spremnost na preuzimanje rizika

Uravnoteženost
(Balanced)

uravnoteženost akademskih, društvenih i osobnih potreba

Refleksivnost
(Reflective)

razmišljanje o vlastitim postupcima, razumijevanje vlastitih snaga i slabosti te preuzimanje odgovornosti za vlastito učenje

Brižljivost
(Caring)

razvijen osjećaji empatije, poštovanja i brige za druge ljude i okoliš

Prijavite se za novosti

Pridružite se našoj mailing listi, pratite novosti naše škole i besplatne edukativne savjete naših obrazovnih stručnjaka.